BILDSPECIAL

Kvinnorörelsen i Brasilien stärks efter politikermord

UPPDATERAD 2018-04-22 PUBLICERAD 2018-04-20

Rio de Janeiro. När vänsterpolitikern Marielle Franco mördades i Rio de Janeiro för en månad sedan trodde många att de unga, svarta kvinnorna i kåkstäderna förlorat sin röst. De fick fel. Mordet på Marielle Franco har stärkt kvinnorörelsen som aldrig förr.

Talíria Petrone

Klockan sju på kvällen stannar nöjeskvarteren i stadsdelen Lapa upp. På huvudgatan vaggar ett konstnärligt protesttåg med teatergrupper, dansensambler och rytmsektioner förbi uteserveringarna. 

Längst fram i protesttåget går 33-åriga Talíria Petrone med knuten näve. Hon är den politiker i grannkommunen Niterói som fick flest röster vid senaste valet, trots att hon representerar de tre saker som det vita machosamhället i Brasilien föraktar mest. Hon är kvinna, svart och feminist.

– Sorgen och smärtan efter mordet på Marielle har stärkt oss. Vi är starkare än någonsin, säger Talíria Petrone, som tillhör PSOL, samma parti som Marielle.

När protesttåget kommer i höjd med polisens högkvarter hejdar sig demonstranterna. En dansgrupp med sju kvinnor fyller skålar med röd färg som föreställer blod, doppar buketter av prästkragar i skålarna och stänker blodet på asfalten framför polishuset. De protesterar mot att många inom poliskåren stödjer milisen som misstänks ligga bakom mordet på den 38-åriga vänsterpolitikern.

– Ni är involverade! Ni är involverade! Skriker kvinnorna utan att visa rädsla inför de maskingevärsbeväpnade poliserna.

 

Milisen i Rio är en maffia som består av före detta poliser, brandmän och yrkeskriminella, som under de senaste tio åren tagit över alla favelor i östra Rio. Milisen sysslar inte med droger utan tjänar sina pengar på att sälja beskydd, el och gas till hushållen i favelorna. En del av inkomsterna satsar milisen på att köpa röster för att få sina medlemmar invalda i kommunfullmäktige.

Marielle Francos parti var ledande i arbetet med att avslöja hur milisen växer sig starkare och starkare i Rio.

– Allting tyder på att det var milisen som ligger bakom detta fasansfulla dåd, säger 64-årige Babá de Araújo, som ärvt Marielle Francos mandat i kommunfullmäktige.

Andreza Jorge arbetar för organisationen Redes som hjälper ungdomar att hitta en vettig sysselsättning, i stället för att gå med i droggängen.

Inget annat politikermord i Brasilien har fått mer uppmärksamhet än det på Marielle Franco. Även utanför Brasilien har manifestationer hållits i ett tiotal städer, bland annat i Göteborg, som stärkt landets kvinnorörelse. I favelan Complexo da Maré, där Marielle Franco växte upp och bodde fram tills för två år sedan, har kvinnorna gått samman för att protestera mot den diskriminering som många unga, svarta kvinnor drabbas av.

– Vi hade kunnat bli rädda och dra oss tillbaka, men reaktionen har blivit tvärtom. Många ansluter sig till kampen nu, säger Andreza Jorge.

 

Sorgen efter mordet på Marielle Franco har i förlängningen stärkt kvinnorörelsen i Brasilien.

Andreza Jorge växte upp tillsammans med Marielle Franco i Maré, som är en samling favelor i förorten, som uppstod i slutet av 1950-talet när borgmästaren tvingade de fattiga att flytta dit. I dag är favelans 130 000 invånare inklämda mellan två utfartsleder och området kallas ironiskt för Gazaremsan på grund av att dödstalen är minst lika höga som där. Favelorna styrs av tre olika droggäng som strider mot polisen.

– Det har faktiskt varit ovanligt lugnt här nu. Sedan mordet har polisen lämnat gängen i fred, säger Andreza Jorge.

Förra året i november talade Marielle Franco till media och anhängare på ett hustak i Rio. Talet sändes live inom evenemanget "Black woman in power".

Kvinnor i Rio känner till Marielle Francos gärningar och sörjer att en av Rios få kvinnliga politiker inte längre kan göra sin röst hörd. Av 51 ledamöter i kommunfullmäktige är endast sex kvinnor, varav alla är vita – utom Marielle.

Nu finns det ingen som representerar de svarta kvinnorna i Rio, och Marielles parti diskuterar hur de ska göra för att föra hennes arv vidare. Marielles suppleant är den 64-årige veteranpolitikern Babá de Araújo som gjort sig en politisk karriär genom att företräda olika fackförbund.

– Partiet har varit på mig och vill att jag även ska driva hennes frågor. Antagligen kommer jag att ha kvar hennes personal som är väl insatt i dessa frågor, säger han.

Polisen har hittat fingeravtryck på några av de hylsor som hittades vid mordplatsen och håller på att jämföra avtrycken med två lik som påträffades förra veckan i Rio. Polisen misstänker att det var Marielles mördare som mördats av milisen för att utplåna alla bevis, om i fall att mördarna åkte fast.

– Vem som mördade henne får vi säkert fram snart, men vem som beställde mordet är viktigare att veta, säger politikern Talíria Petrone som av många beskrivs som Marielles arvtagare.