BILDSPECIAL

Prisregn över DN:s fotografer

UPPDATERAD 2018-03-03 PUBLICERAD 2018-03-03

Under lördagen prisades sju av Dagens Nyheters fotografer i tävligen Årets Bild. Fotograferna tävlar om 39 priser och tidningens fotografer tog hem en tredjedel av dem.

Tävlingen har arrangerats av Pressfotografernas Klubb sedan 1942 och är Sveriges största tävling för professionella fotografer.

Jonas Lindkvist 1:a pris i kategorin sportreportage

En elitskidåkare har två ständiga träningspartners. Tystnaden och ensamheten. Charlotte Kalla har för andra året i rad valt den ensamma vägen. Hon ställer sig utanför landslagets träningsgrupp.

Kalla är den duktiga flickan i skolan som blev världsmästare i skidspåren. Hon har tagit 17 mästerskapsmedaljer varav fyra guld.

Skidåkning är ett jobb med vardag och stress och toppar och dalar. För att kunna prestera i OS måste Charlotte Kalla träna som hon vill och det innebär cirka 1000 timmar om året.

Roger Turesson 2:a pris i kategorin bildreportage utland, 2:a pris i kategorin vardagsliv utland för bild nr 3 i bildspelet och 2:a pris i kategorin multimedia för VR-film från Nordkorea

En trafikpolis står sysslolös längs en av Pyongyangs gator. Trots att det är rusningstid är det få bilar. Spårvagnar och bussar är de enda som rullar på gatan. Det är vardag i ett av världens mest slutna länder – Nordkorea.

Lotta Härdelin 2:a pris i kategorin bildreportage Sverige och 2:a pris i kategorin vardagsliv Sverige för bild nr 10 i bilspelet 

Nationella insatsstyrkan är Sveriges yttersta polisiära resurs. De kopplas in i lägen som är för allvarliga, ovanliga eller riskabla för den vanliga polisen.

Antagningstest till Nationella insatsstyrkan 30 januari 2017. Reducerade till namnlösa nummer väntar rekryterna på sin tur.

– Under hela rekryteringsprocessen är du helt avpersonifierad. Man får ingen återkoppling överhuvudtaget. Det tär på en. Vi människor mår bra av att bli sedda, blir vi inte sedda tär det på oss, säger testledaren ”Luther”.

Kvällens tester genomförs i en kal industribyggnad i Solna.

Anders Hansson 3:e pris i kategorin nyhetsbild utland 

Från januari till maj i år satte sig över 60000 människor i båtarna vid Libyens kust för att ta sig till Europa. I fjol nådde drygt 170000 Europa den här vägen.

Från Libyens kust tar det mellan fyra och nio timmar innan de sjöodugliga båtarna når internationellt vatten. Det är där räddningsoperationerna görs. Om båtarna alls når så långt. Alla vet att de bara håller några timmar innan de börjar ta in vatten eller helt enkelt går sönder.

Under två dygn i maj räddades över 3000 migranter utanför Libyskt territorialvatten.

Fredrik Funck 2:a pris i kategorin porträttserie 

Två månader efter canceroperationen görs en behandling med cytostatika, i dagligt tal kallat cellgifter.

– När jag fick veta att jag skulle få cellgifter så tänkte jag att jag nog skulle tappa håret, och i och med det hela min identitet. Det var bland det värsta som kunde hända, men det var inte så farligt. Det växer ut igen. Håret är en så liten del av hela historien.

Anette Nantell 1:a pris i kategorin kultur och nöje

Konsten att matcha. Franska Louvren har fått ett systermuseum i emiratet Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. I den spektakulära byggnaden visas precis som i Paris oskattbara konstföremål.

Beatrice Lundborg 2:a pris i kategorin kultur och nöje

Henrik Berggren är en före detta sångare i det kultförklarade indiepopbandet Broder Daniel. I våras lyckades han slutföra sitt kritikerapplåderade soloalbum ”Wolf’s heart” med efterföljande turné.

Berggrens comeback är ett smärre mirakel. I snart fem år har han levt med CFS – chronical fatigue syndrome, en diagnos som kännetecknas av utmattning, sömnstörningar, smärtor och neurologiska symtom. Vid flera tillfällen under spelningarna måste han lämna scenen för att samla kraft.

Roger Turesson 3:e pris i kategorin nyhetsbild Sverige

Umeå, 5:e maj 2017. Kaj Linna är den som i modern tid suttit, på felaktiga grunder, nästan 13 år i fängelse. En vakt i häktet ser på när Kaj Linna tar sina första steg ut i friheten där hans syster väntar. Han har vägrat att ta permissioner eftersom det för honom hade varit liktydigt med att erkänna sig skyldig.

Lotta Härdelin 3:e pris i kategorin bildreportage utland

Duvannyj Jar, Kolymafloden i Sibirien, Ryssland 7 juli 2017. Konsekvenserna av global uppvärmning gestaltar sig som en gigantisk grå vägg av smältande is. 25 000 år gammal permafrost smälter, och Sibirien sjunker sakta ner i dyn.

I takt med att permafrosten tinar släpps växthusgaser ut i atmosfären och förvärrar den globala uppvärmningen. Nikita Zimov, permafrostforskare, visar runt i det surrealistiska landskapet.

Beatrice Lundborg 2:a pris i kategorin sportbild

Ivann Voronin, elva år, landar på mattan efter ett handstående i gymnastik på en träning på Rosengatan i Stockholm. Ivann tränar artistisk gymnastik tre till fyra gånger i veckan med pass på två till tre timmar. ”Det är väldigt roligt men också tufft”.

 

 

I år tävlade 205 fotografer med 3 549 bilder och multimediabidrag. Totalt prisades 24 fotografer

Anna Tärnhuvud, Aftonbladet/Frilans/Kontinent, tog hem priset för Årets Bild med sin bild från terrordådet på Drottninggatan 7:e april 2017.

Christoffer Hjalmarsson från Expressen vann titeln Årets Fotograf med sin portfolio från 2017.